Τί είναι η βιομιμητική τεχνολογία και που οφελεί;

Τί είναι τα πεπτίδια ?

Τα πεπτίδια είναι οργανικές ενώσεις, μικρά τμήματα πρωτεϊνών που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα- οι αλυσίδες αμινοξέων είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών του οργανισμού . Η προέλευσή τους μπορεί να είναι τόσο φυσική όσο και συνθετική. Ωστόσο, οι χημικοί προτιμούν να χρησιμοποιούν συνθετικά πεπτίδια με βιομιμητική δράση-μιμούνται τη δράση των φυσικών πεπτιδίων-γιατί έχουν καλύτερη σταθερότητα ως μόρια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσα σε μια καλλυντική φόρμουλα. Τα πεπτίδια θεωρούνται μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία ενεργών συστατικών τα οποία, ανάλογα με τη μορφή -από τον αριθμό αμινοξέων που περιέχουν διακρίνονται σε ολιγοπεπτίδια (δι-τρι-πεντα-εξαπεπτίδια κλπ.) και πολυπεπτίδια - και το μοριακό τους βάρος, προσφέρουν πολλά και διαφορετικά οφέλη στην επιδερμίδα των 40 και κάτι- αλλά και νωρίτερα, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Ποιος ο ρόλος τους και πώς λειτουργούν ?

Ο ρόλος των περισσότερων πεπτιδίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα είναι ρυθμιστικός. Διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, μεταδίδοντας μηνύματα και “παρακινούν” την επιδερμίδα να λειτουργήσει πιο σωστά: Να επανορθώσει τις φθορές της και να συνθέσει νέες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Επιπλέον, τα πεπτίδια είναι πολύ αποτελεσματικοί παράγοντες δέσμευσης της υγρασίας. Με το πέρασμα όμως του χρόνου η δράση των φυσικών πεπτιδίων μειώνεται. Αυτήν τη δράση καλούνται να μιμηθούν οι συνθετικές εκδοχές τους. Όσο μικρότερη είναι η αλυσίδα αμινοξέων των πεπτιδίων μέσα σε μια ιατρική σύνθεση τόσο αποτελεσματικότερη είναι η δράση τους, ιδίως στην παραγωγή κολλαγόνου . Τα πεπτίδια αυτά, λόγω του μεγέθους τους μπορούν να διαπεράσουν την επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας και να την «ξεγελάσουν» δίνοντάς της το μήνυμα ότι οι ίνες κολλαγόνου έχουν υποστεί φθορά, έτσι ώστε να δώσει εντολή στους ινοβλάστες να συνθέσουν νέες.

Τί είναι τα βιομιμητικά πεπτίδια και σε τί θεραπείες τα χρησιμοποιούμε ?

Τα βιομιμητικά πεπτίδια είναι μικρές αλυσίδες που αποτελούνται από πέντε το πολύ έξι αμινοξέα και λειτουργούν ως αποστολείς βιολογικών μηνυμάτων στα δερματικά κύτταρα (‘biological messengers’). Πρόκειται μόνο για το δραστικό τμήμα μίας ουσίας (π.χ. ορμόνης, ενζύμου ή μεταβιβαστού) που «κλειδώνει» στον υποδοχέα του κυττάρου και μεταφέρει το μήνυμα. Με άλλα λόγια, αυτά τα πεπτίδια «ενημερώνουν» τα κύτταρα του δέρματος για να παραχθεί όποιο συστατικό λείπει. Τα πεπτίδια σήμερα δίνουν λύσεις σε πόλους τομείς της ιατρικής αισθητικής όπως η αντιγήρανση που προαναφέραμε καθώς και στην υπερμελάχρωση, κυτταρίτιδα αλλά και στο τοπικό λίπος και στην τριχόπτωση. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει  στην αντιμετώπιση του τοπικού λίπους όπου πλέον εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή όπου δεν υπάρχει καταστροφή των λιποκυττάρων που συναντούσαμε μέχρι σήμερα με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως ενέσεις φωσφατιδιλοχολίνης και θεραπείες κρυολιπόλυσης αλλά χρησιμοποιούμε πεπτίδια τα οποία ελέγχουν (μειώνουν) το μέγεθος των λιποκυττάρων χωρίς να τα καταστρέφουν με αποτέλεσμα μια πολύ πιο ασφαλής θεραπεία καθώς δεν επιβαρύνεται καθόλου το συκώτι μας. Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι λόγω των πεπτιδίων η θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη δίχως παρενέργειες και οιδήματα. Τέλος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης αλλά και για την αντιγηραντική θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής έχουμε στην διάθεση μας το πρώτο εμφύτευμα υαλουρονικου οξέος με Βιομιμητικά πεπτίδια παγκοσμίως. Αυτή η νέα τεχνολογία επιτρέπει την συνεχομένη και σταθερή απελευθέρωση πεπτιδίων για  2 εβδομάδες μέχρι το υαλουρονικό οξύ να υποδομηθεί πλήρως. Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι εκχύουμε σε μια συνεδρία την ποσότητα πεπτιδίων που θα εκχύαμαι με παλαιότερες μεθόδους σε 15, συνεπώς τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και πιο άμεσα.

Στο χώρο μας συνεργαζόμαστε με τον μεγαλύτερο οίκο παραγωγής πεπτιδίων στον κόσμο,  την CAREGEN και εφαρμόζουμε τις πιο προηγμένες και καινοτόμες τεχνολογίες βιομιμητικών πεπτιδίων για την αντιμετώπιση της γήρανσης, υπερμελάχρωσης, τριχόπτωσης, κυτταρίτιδας και τοπικού λίπους.